Składniki:
jedna średniej wielkości cukinia
5 jajek ugotowanych na twardo
100 gramów sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę
2 średniej wielkości pomidory pokrojone w kostkę
garść posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
rozmaryn, bazylia - po dwie łyżki sól, pieprz do smaku
oliwa lub olej roślinny - ok. 200 ml łyżka soku z cytryny
150 gramów orzechów włoskich drobno pokrojonych

Sposób przygotowania
Na dużej patelni (tzw. grillowej) usmaż cukinię pokrojoną na ćwiartki dodając łyżkę oliwy. Jajka pokrój w ósemki. Do miksera wsyp połowę orzechów, czosnek, rozmaryn, bazylię oraz 150 ml oliwy lub oleju, sok z cytryny oraz garść natki pietruszki. Wszystko zmiksuj. Cukinię pokrój w ukośne paski i wrzuć do miski, a następnie dodaj rozdrobniony ser, pomidory, jajka, resztę orzechów oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszaj z przygotowanym sosem.

Składniki:
2 kg śliwek węgierek bez pestek
30 sztuk pestek potłuczonych na drobno
2 litry spirytusu
0,5 kg cukru
0,5 litra wody

Sposób przygotowania
Śliwki i rozdrobnione pestki zalej litrem spirytusu, zakorkuj i odstaw na trzy miesiące w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsaj butelką. Po tym okresie zagotuj Wodę z cukrem wlej do naczynia, w którym znajdowały się śliwki z syropem, następnie dolej pozostałą ilość spirytusu.
Po miesiącu przecedź śliwowicę i rozlej do butelek. Najlepszy aromat i smak uzyskuje się po około pół roku.

Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
czarny pieprz
sól
cukier
łyżka masła

Sposób przygotowania
Soczewicę przebierz i wypłucz. Włóż do garnka, wlej 1,5 litra wody i gotuj ok. 30 minut. Gdy soczewica będzie zupełnie miękka, przetrzyj ją przez sito lub zmiksuj. Następnie rozcieńcz zimną wodą i przypraw do smaku. Ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Na wolnym ogniu gotuj tak długo, aż zupa ponownie zgęstnieje. Rozlej na talerze i do każdego talerza dodaj stopione gorące masło. Podawaj niezwłocznie.