Przedstawiamy oryginalny przepis prosto z kuchni Pani Tereski – sprawdzony, domowy smak sałatki, która zawsze się uda. Zapraszamy do wypróbowania!
Sałatka warzywna to jeden z tych przetworów, który cieszy się ogromną popularnością – nie bez powodu. Prosta do przygotowania, pełna warzyw i aromatycznych przypraw, znakomicie sprawdza się jako dodatek do kanapek, obiadów lub po prostu jako przekąska. Poniżej prezentujemy najlepszy przepis.
Składniki:
- 2 kg kapusty
- 1 kg marchwi
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg ogórków
- 25 dag papryki czerwonej
- 25 dag papryki żółtej
- 6 ząbków czosnku
- Ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
- (Opcjonalnie) 1/2 strąka ostrej papryki
Zalewa:
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
- Warzywa oczyścić i pokroić według uznania.
- Przygotować zalewę z podanych składników i zalać nią pokrojone warzywa.
- Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Następnie przełożyć warzywa wraz z zalewą do suchych słoików.
- Pasteryzować przez 20 minut, a następnie ostudzić.
- Gotowe słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
Sałatka gotowa – prosta, a jednak niezastąpiona. Dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość i chrupkość – warto mieć ją zawsze pod ręką.
