IUNG
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, jednostka badawczo-rozwojowa podległa Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W dniach 23-25 października b.r. odbyły się w Łodzi targi o nazwie Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD.
Ich ideą była promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i tradycyjnych.
W imprezie brali udzial przedstawiciele wszystkich polskich województw, a także delegacje z Włoch, Francji i Hiszpanii.
Stoisko naszego województwa, na które zaprosił nas Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, wykonane zostało w formie drewnianej zagrody ze słomianym dachem.
Dekorację stanowiły produkty ekologiczne oferowane przez naszych Członków, czyli firmy: Eco-logica i Zakład Mięsny Wasąg (mięso i wędliny), Cukiernia Zaniewicz (sękacze), Symbio (soki) oraz Plantacja Żeń-Szenia Pana Sławomira Chmiela.
Wielu odwiedzających było żywo zainteresowanych sadzonkami tej mało jeszcze znanej rośliny.
Chwalono także smaki produktów spożywczych, w tym szczególnie wystawionych do degustacji wędlin. Ciekawostką Targów były pokazy kulinarne prowadzone przez znanych z telewizji mistrzów sztuki kulinarnej: Carlosa Gonzalesa Teiera, Roberta Sowę i Pascala Brodnickiego.
Podczas targów odbyły się także konferencje: "Czy możemy żyć zdrowo w XXI wieku?" oraz "Ekologiczne i tradycyjne rolnictwo zamiast GMO".
Więcej informacji o targach znajduje się na stronie: http://www.naturafood.pl/
zdjęcia: NATURA FOOD w Łodzi
„EkoLubelszczyzna” była współorganizatorem tegorocznego Lubelskiego Festiwalu Nauki, odbywającego się pod hasłem „Nauka techniką życia”. Głównym organizatorem tej imprezy była Politechnika Lubelska, a nasza Koleżanka ze Stowarzyszenia, Pani dr inż. Małgorzata Ciosmak, jej generalnym koordynatorem. Uczelnie, instytuty i inni organizatorzy przyjęli łącznie około 50.000 odwiedzających. Najmłodszy widz miał zaledwie 6 miesięcy, a najstarszy zarejestrowany 87 lat. Nasi Członkowie brali udział w Festynie Naukowym 20. września na Placu Zamkowym prowadząc sprzedaż ekologicznych produktów, a Pani dr Ola Kurek, podobnie jak w zeszłym roku, głosiła wykłady na temat rolnictwa ekologicznego. Podczas koncertu w Chatce Żaka, wieńczącego Festiwal, otrzymaliśmy pamiątkową, kryształową statuetkę oraz akcydensy festiwalowe: exlibrisy, koperty, kartki i znaczki pocztowe. W przyszłym roku głównym organizatorem Festiwalu będzie UMCS.
Więcej informacji o Festiwalu: http://www.festiwal.lublin.pl/
Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku "Słowiański Gród" miał zaszczyt wystąpić na Scenie Smaku wraz z Karczmą Poleską z miejscowości Kołacze w sobotę, 12 września - drugiego dnia festiwalu. Występy odbywały się na Placu Po Farze. Po zakończeniu prezentacji kuchni z Karczmy Poleskiej, drużyna grodowa przedstawiła scenkę rodzajową z walką wojów, wróżbę z kołaczem, tańce, poczęstunek miodami pitnymi oraz taniec z ogniem.
Ze względu na zainteresowanie publiczności i ogranizatrów występem Słowiańskiego Grodu mieliśmy ponownie możliwość zaprezentowania się w godzinach wieczornych, przed koncertem Stanisława Soyki.
Największe wrażenie zrobił taniec z ogniem, wykonany po zachodzie słońca przy dźwiękach bębna i patyka deszczowego.
W dniach 11-13 września, czyli od piątku do niedzieli, odbywała się na Starym Mieście w Lublinie impreza o nazwie: Europejski Festiwal Smaku, Lublin 2009–2016.
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego wykupił kilkanaście miejsc kiermaszowych, dzięki czemu nasze Stowarzyszenie miało możliwość nieodpłatnego uczestnictwa w Festiwalu. W dwóch domkach wystawienniczych na Placu Po Farze, tuż przy Scenie Smaku, ustawili swoje stoiska nasi Członkowie: Zakład Mięsny Wasąg, Browar Jagiełło, Plantacja Żeń-Szenia oraz mistrzowie pszczelarstwa – Państwo Nydzowie. Impreza zgromadziła tłumy mieszkańców Lublina oraz turystów, co dobrze rokuje na przyszłość, bo ma to być impreza cykliczna. W programie znalazły się występy artystyczne, konkursy dla kucharzy, pokazy gotowania tradycyjnych dań z różnych krajów świata, ale także z naszego regionu – na przykład dań z rodowodem tatarskim. Gwiazdą Festiwalu był gotujący na Scenie Smaku aktor Robert Makłowicz.
Więcej informacji o imprezie można odnaleźć na stronie: http://www.europejskifestiwalsmaku.pl/
zdjęcia: Europejski Festiwal Smaku