Po majowym Ekofestynie na błoniach przed Zamkiem Lubelskim (5. maja b.r.), na którym reprezentował nas Pan Sławomir Chmiel i jego Plantacja Żeń-Szenia, szykują się kolejne imprezy z promocją ekożywności. 
W dniach 18-19 maja b.r. (sobota i niedziela) w Centrum Targowo-Wystawienniczym Targów Lublin odbędą się Dni Zdrowia i Urody. Pomysł na imprezę powstał w wyniku ewolucji Targów Dieta i Zdrowie oraz po sugestiach firm uczestniczących w targach. 
Zakres tematyczny został rozszerzony o kosmetologię, fryzjerstwo oraz ogólnie o kwestie dbałości o własny wizerunek. Kontynuowana będzie tematyka związana ze zdrowiem, w tym ze zdrowym odżywianiem się. 

W dniach 18-21 kwietnia b.r. gościliśmy grupę 12 osób zainteresowanych rolnictwem ekologicznym z południowo-zachodniej Finlandii, z okolic miasta Turku. 
Wizyta została przygotowana przez Panią Sannę Vähämiko z Brahea Centre for Training and Development przy Uniwersytecie w Turku, nasze Stowarzyszenie, Dolinę Ekologicznej Żywności oraz Wyższą Szkołę Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Głównym celem spotkania była wymiana doświadczeń pomiędzy ekorolnikami z Polski i Finlandii, a także nawiązanie współpracy pomiędzy Uniwersytetem w Turku i ośrodkami naukowo-badawczymi Lubelszczyzny. 
W czwartek 18 kwietnia odbyło się w sali konferencyjnej hotelu "Mercure" (gdzie zamieszkali Finowie), specjalne międzynarodowe Ekoforum, zorganizowane w ramach projektu Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Poza Gośćmi z Finlandii, prezentacje przygotowali: dr Krzysztof Jończyk, koordynator projektu Rozwój klastra DEŻ, dr Barbara Szymoniuk (prezes Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna") i Pan Robert Kuryluk (przewodniczący Lubelskiego Oddziału "Ekolandu"). Spotkanie prowadził i tłumaczył Pan Jacek Lipski z Agencji Reklamowej Vena Art. 

Zapraszamy Państwa na wielkanocne kiermasze ekożywności, w których wezmą udział nasi Członkowie. Od 21. do 24. marca b.r (czyli od czwartku do Niedzieli Palmowej) razem z innymi klastrowiczami z Doliny Ekologicznej Żywności będziemy obecni na „Kiermaszu Wielkanocnym” w lubelskim Centrum Handlowym „Plaza” przy ul. Lipowej 13. Kiermasz będzie czynny w godzinach od 10,00 do 20,00. Swój udział zapowiedzieli: Plantacja Żeń-Szenia, Cukiernia Zaniewicz, Barwy Zdrowia i Zakłady Mięsne Wasąg.
Zapraszamy także na Świąteczny EkoBazar w Lublinie przy ul. Bramowej 4-6. W okresie od 27 marca (środa) do 29 marca (Wielki Piątek) lubelski EkoBazar będzie otwarty codziennie od 12,00 do 18,00.

W czwartek 21 marca b.r. Członkowie naszego Stowarzyszenia, wspólnie z innymi uczestnikami Doliny Ekologicznej Żywności, przygotowali specjalną ekspozycję ekoproduktów w hallu Collegium Maius Uniwersytetu Medycznego. Okazję dla tego przedsięwzięcia stanowila międzynarodowa konferencja pn. Zdrowa i bezpieczna żywność istotnym elementem zdrowia publicznego. Wykład inauguracyjny wyglosił prof. zw. dr hab.n.med. Piotr Książek. Tematami paneli konferencyjnych były: kształtowanie właściwych nawykow żywieniowych wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, żywienie szpitalne oraz kontrowersje wokół GMO, rehabilitacja i aktywność fizyczna z elementami Fitness. Część wystawiennicza skupiła uwagę uczestników konferencji podczas specjalej przerwy w obradach. Stoiska DEŻ przygotowali: Ekoland, Magiczny Ogród, Domena oraz Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna, gdzie prezentowane były produkty Cukierni Zaniewicz, Barw Zdrowia i Zakładu Mięsnego Wasąg. Poza przygotowaniem wystawy ekoproduktów z ich degustacją, udzielaliśmy także wszystkim zainteresowanym informacji odnośnie rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego.

Ekoland zaprasza Lublinian na kiermasze żywności ekologicznej, które odbywają się co drugą środę w Domu Kultury LSM w Lublinie, przy ul. Konrada Wallenroda 4, w godzinach 14,00-18,00. Towarzyszą im spotkania tematyczne, dotyczące ekologicznej żywności.
Terminy kolejnych imprez to: 13 i 27 marca, 10 i 24 kwietnia oraz 8 i 22 maja b.r.

załącznik: Kiermasz zdrowej żywności