IUNG
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, jednostka badawczo-rozwojowa podległa Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W czerwcu 2018 roku rozpoczęła się realizacja projektu „Innowacyjny model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy”, dofinansowanego z funduszy unijnych. W ramach projektu zostanie opracowany model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji dla kilkuhektarowego, pilotażowego gospodarstwa w Dolinie Zielawy. Po etapie wdrożenia model będzie upowszechniany jako dobra praktyka w innych regionach Polski i poza jej granicami. W ramach projektu zaplanowano wprowadzenie do uprawy w polikulturze (zwanej też techniką agro-leśną, bądź uprawą współrzędną alejową) z czarnym bzem oraz różą owocową roślin cieniolubnych dziko rosnących, będących gatunkami zagrożonymi lub chronionymi, takich jak: miodunka plamista, malina moroszka i przetacznik leśny. Innym efektem projektu ma być opracowanie i wdrożenie agrotechniki monokultury w celu wprowadzenia do uprawy roślin dzikorosnących takich jak: pokrzywa zwyczajna, rzepik pospolity i ostrożeń warzywny. Produkty końcowe w postaci herbatek z uprawianych ziół wprowadzone będą na rynek za pomocą ulepszonej metody marketingowej. Partnerami projektu, który zakończy się w roku 2021, są: Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny (Lider) oraz partnerzy: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (IUNG-BIP), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW), ECO-FARM Sosnówka Sp. z o.o. oraz Pani Barbara Baj-Wójtowicz – rolnik.
Więcej informacji o projekcie można odnaleźć na stronie: http://lubelskieziola.iung.pl/
Członkami założycielami są przedstawiciele: Carrefour Polska, Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz stowarzyszenia EKOŁAN. Celem działania Koalicji będzie podjęcie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności bio i wdrożenie rozwiązań wspierających rozwój tego rynku w Polsce oraz podniesienie poziomu wiedzy konsumentów.
Szczegółowych informacji na ten temat może udzielić Biuro Prasowe Carrefour Polska: tel: 22 517 22 21, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Na stoiskach Doliny Ekologicznej Żywności, Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna" oraz na powierzchni Wydziału Zarządzania Politechniki Lubelskiej imprezę uświetnili:
Mistrz Pszczelarstwa, Pan Witold Nydza z rodziną (degustacje i prelekcje na temat właściwości bardzo bogatej oferty miodów),
Pan Sławomir Chmiel z ofertą produktów ekologicznych przygotowanych na bazie tegorocznych plonów z własnego gospodarstwa, w tym z żeń-szenia, dawnych zbóż (samopszy, orkiszu), topinamburu i ziół,
Pan Jarosław Woliński ze Słowiańskiego Grodu (prelekcje z pokazami na temat słowiańskiego oręża i rzemiosła) oraz
Pan Robert Niedziałek z ekipą z ośrodka Lubartowska 77, z animacjami, z wykorzystaniem gier planszowych i zręcznościowych oraz ekspozycją atrakcyjnych, artystycznych wyrobów pamiątkarskich z Lublina.
Wszystkim, którzy odwiedzili nas podczas Pikniku na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur pragniemy serdecznie podziękować. Mamy nadzieję, że nasza "Ekologiczną Wyspa” sprostała Państwa oczekiwaniom oraz że miło spędzili Państwo czas. Do zobaczenia na kolejnej edycji Lubelskiego Festiwalu Nauki!