Miło nam poinformować, że dzięki współpracy pomiędzy Galerią GALA w Lublinie (ul. Fabryczna 2), klastrem Dolina Ekologicznej Żywności i naszym Stowarzyszeniem udało się zorganizować cykliczne, sobotnie kiermasze żywności ekologicznej, nazwane ECO-GALA. Pierwszy kiermasz odbył się 26 października, kolejny zaplanowano na 9. listopada b.r. Imprezy rozpoczynają się o godz. 10,00 i trwają do 17,00. W kiermaszu październikowym udział wzięły następujące firmy i organizacje: Plantacja Żeń-Szeń, Zakłady Mięsne Wasąg, Cukiernia Zaniewicz, Brzost-Eko, Ekoland, Barwy Zdrowia, Domena. Serdecznie zapraszamy na nasze stoiska podczas ECO-GALI!

Czerwiec i lipiec, miesiące wytężonej pracy producentow ekożywności, upłynęły nam dodatkowo na udziale w licznych forach spotkań i konferencjach.
A w kolejnych miesiącach szykują się następne ważne wydarzenia, w których będziemy uczestniczyć - zazwyczaj pod sztandarem, i z finansowym wsparciem, Doliny Ekologicznej Żywności.
Będą to: 
1) 16-18 sierpnia b.r.- Dni Konia Arabskiego w Janowie Podlaskim,
2) 25 sierpnia - Spotkania z Tradycją i Kulturą Łowiecką w Zwierzyńcu,
3) 5-8 września - Europejski Festiwal Smaków w Lublinie,
4) 14-21 września - Lubelski Festiwal Nauki,
5) 22 września - Święto Jesieni w Kazimierzu,
6) 25-28 września - Polagra Food w Poznaniu,
7) 11-13 października - Natura Food w Łodzi.
Serdecznie zapraszamy na nasze stoiska!

W dniach 18-21 kwietnia b.r. gościliśmy grupę 12 osób zainteresowanych rolnictwem ekologicznym z południowo-zachodniej Finlandii, z okolic miasta Turku. 
Wizyta została przygotowana przez Panią Sannę Vähämiko z Brahea Centre for Training and Development przy Uniwersytecie w Turku, nasze Stowarzyszenie, Dolinę Ekologicznej Żywności oraz Wyższą Szkołę Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Głównym celem spotkania była wymiana doświadczeń pomiędzy ekorolnikami z Polski i Finlandii, a także nawiązanie współpracy pomiędzy Uniwersytetem w Turku i ośrodkami naukowo-badawczymi Lubelszczyzny. 
W czwartek 18 kwietnia odbyło się w sali konferencyjnej hotelu "Mercure" (gdzie zamieszkali Finowie), specjalne międzynarodowe Ekoforum, zorganizowane w ramach projektu Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Poza Gośćmi z Finlandii, prezentacje przygotowali: dr Krzysztof Jończyk, koordynator projektu Rozwój klastra DEŻ, dr Barbara Szymoniuk (prezes Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna") i Pan Robert Kuryluk (przewodniczący Lubelskiego Oddziału "Ekolandu"). Spotkanie prowadził i tłumaczył Pan Jacek Lipski z Agencji Reklamowej Vena Art. 

Po majowym Ekofestynie na błoniach przed Zamkiem Lubelskim (5. maja b.r.), na którym reprezentował nas Pan Sławomir Chmiel i jego Plantacja Żeń-Szenia, szykują się kolejne imprezy z promocją ekożywności. 
W dniach 18-19 maja b.r. (sobota i niedziela) w Centrum Targowo-Wystawienniczym Targów Lublin odbędą się Dni Zdrowia i Urody. Pomysł na imprezę powstał w wyniku ewolucji Targów Dieta i Zdrowie oraz po sugestiach firm uczestniczących w targach. 
Zakres tematyczny został rozszerzony o kosmetologię, fryzjerstwo oraz ogólnie o kwestie dbałości o własny wizerunek. Kontynuowana będzie tematyka związana ze zdrowiem, w tym ze zdrowym odżywianiem się. 

W czwartek 21 marca b.r. Członkowie naszego Stowarzyszenia, wspólnie z innymi uczestnikami Doliny Ekologicznej Żywności, przygotowali specjalną ekspozycję ekoproduktów w hallu Collegium Maius Uniwersytetu Medycznego. Okazję dla tego przedsięwzięcia stanowila międzynarodowa konferencja pn. Zdrowa i bezpieczna żywność istotnym elementem zdrowia publicznego. Wykład inauguracyjny wyglosił prof. zw. dr hab.n.med. Piotr Książek. Tematami paneli konferencyjnych były: kształtowanie właściwych nawykow żywieniowych wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, żywienie szpitalne oraz kontrowersje wokół GMO, rehabilitacja i aktywność fizyczna z elementami Fitness. Część wystawiennicza skupiła uwagę uczestników konferencji podczas specjalej przerwy w obradach. Stoiska DEŻ przygotowali: Ekoland, Magiczny Ogród, Domena oraz Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna, gdzie prezentowane były produkty Cukierni Zaniewicz, Barw Zdrowia i Zakładu Mięsnego Wasąg. Poza przygotowaniem wystawy ekoproduktów z ich degustacją, udzielaliśmy także wszystkim zainteresowanym informacji odnośnie rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego.