Składniki:
Jeden płat łososia ze skórą lub bez skóry.
Marynata:
4 łyżki soli morskiej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki ostrej musztardy
mała filiżanka ginu (ew. wódki jałowcówki)
dużo zielonego koperku

Sposób przygotowania
Składniki marynaty mieszamy.
Rybę dokładnie okładamy marynatą ze wszystkich stron i pozostawiamy szczelnie przykrytą w szklanym naczyniu przez około 3 dni. Spożywamy lososia na zimno, krojąc na cienkie plastry.

Składniki:
Składniki mąki:
zmielone ziarno orkiszu,
zmielone ziarno słonecznika,
błonnik jabłkowy.

Składniki ciasta na chleb:
1,0 kg mąki,
4,5 dag drożdży,
625 ml wody
sól, cukier.
Sposób przygotowania
Z jednego kilograma mąki orkiszowej odjąć 2 łyżki mąki i dodać 2 łyżki mąki pszennej. Wsypać mąkę do miski o pojemności około 2,5 l. W środku wysypanej mąki zrobić dołek, w który należy wlać ok. 0,5 l letniej wody. W niej rozpuścić 2,5 dag drożdży i 0,5 łyżeczki cukru. W dołku zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Otrzymany rozczyn odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Miskę z rozczynem przykryć lnianą ścierką podkładając pod nią np. drewnianą łyżkę opartą o krawędzie miski (żeby uniknąć zapadania się ścierki i umoczeniu w rozczynie). Po tym czasie powinny pojawić się pęcherzyki z powietrzem, a ciasto powinno mieć konsystencję gąbki ("pęknięte dziurki"). Następnie rozrobić w połowie szklanki ciepłej wody 2 dag drożdży i pół płaskiej łyżeczki soli. Mieszać ciasto przez około 10 minut. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać letniej wody. Ciasto musi być miękkie. Ponownie odstawić w misce, przykryć szmatką na 1 godzinę i 15 minut. Kiedy ciasto uzyska podwójną objętość, należy je leciutko posypać mąką (w ilości ok. 1 łyżki stołowej) i wymieszać ręką w celu pozbycia się gazów fermentacyjnych. Blaszkę (dno prodiża z kominkiem) dobrze wysmarować smalcem (smalec nie zawiera wody) i wyłożyć ciasto. Odstawić ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Nie przykrywać. Po tym czasie ciasto posmarować ciepłą wodą, aby powierzchnia chleba była po upieczeniu gładka i lekko połyskliwa. Włożyć do nagrzanego piekarnika o temp. 220 st. C. Piec 30 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 150 st. C. Po 25 minutach wyjąć blachę. Chleb powinien lekko odstawać od blachy. Wyłożyć go do wystygnięcia na lnianą ściereczkę i przykryć nią, żeby skórka nadmiernie nie wyschła.

SKoper wloskikładniki:
- 1/2 dużego kopru włoskiego lub jeden cały, jeśli nieduży - sól - pieprz czarny - olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek - cukier - sok z cytryny

Sposób przygotowania
Zgrubiałą łodygę fenkuła (kopru włoskiego) oczyść z bocznych gałązek, umyj i odsącz, a następnie pokrój ostrym nożem w jak najcieńsze w paseczki. Ułóż w szklanym naczyniu i polej sosem przygotowanym z oliwy i soku z cytryny. Sól i pieprz dodaj do smaku - cukru ok. 1/2 łyżeczki do herbaty. Całość posyp posiekanym, świeżym koperkiem. Do przygotowanej sałatki możesz dodać także marchewkę utartą na drobnej tarce jarzynowej lub pokrojone w paseczki śliwki węgierki.

Składniki:
1/2 kg śledzi matiasów
4 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag rodzynek
3/4 szklanki oleju
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Wymoczone śledzie pokrój w dzwonka i ułóż na półmisku. Rodzynki sparz i osącz. Cebulę pokrój w plastry i zeszklij na oleju, dodaj koncentrat, cukier, sok z cytryny i rodzynki. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem około 2-3 minuty. Rozłóż gorący sos na śledziach, wystudź, a następnie wstaw do lodówki. Podawaj jako przekąskę.

Składniki:
30 dag mąki
20 dag masła
1/3 szklanki lodowatej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Składniki masy jabłecznej:
1,5 kg kwaśnych jabłek
15 dag masła
18 dag cukru brązowego

Sposób przygotowania
Masło posiekaj z mąką, solą i cukrem, wlej bardzo zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Zagniecione ciasto wstaw do lodówki. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na połówki lub ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozpuść masło, wsypać cukier i smaż na małym ogniu aż powstanie karmel. Następnie wsyp na patelnię jabłka i smaż aż się zrumienią z obu stron. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jabłka do tortownicy o średnicy około 28 cm. Jabłka powinny przykryć całe dno. Pozostaw je do ostygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na ostudzone jabłka, brzegi ciasta wciśnij między nadzienie a brzeg formy - tak aby utworzyć rant. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (do temperatury około 190 stopni C) i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu wyjmij ciasto, odstaw je na 15 minut, a następnie przykryj tacą lub paterą i odwróć. Możesz je podawć samo lub z lodami albo bitą śmietaną.