Co powiesz na kotlety z pieczarek? Kolejna propozycja na wegetariańskie kotlety to nieco zapomniany, klasyczny przepis na doskonałe kotlety z pieczarek. To niedrogie, pyszne i proste danie ma całe rzesze zwolenników, do których zaliczam się i ja. Polecam kotlety w świeżej np. bułce, z sałatką z czerwonej kapusty lub sosem pomidorowym.
Składniki
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlety z pieczarek
- Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć razem 6 minut, zestawić z ognia.
- Jajka na twardo i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem.
- Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły.
- Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto.
Źródło: https://lawendowy-dom.com.pl/kotlety-z-pieczarek-genialna-prostota/