Kotlety z pieczarek

Co powiesz na kotlety z pieczarek? Kolejna propozycja na wegetariańskie kotlety to nieco zapomniany, klasyczny przepis na doskonałe kotlety z pieczarek. To niedrogie, pyszne i proste danie ma całe rzesze zwolenników, do których zaliczam się i ja. Polecam kotlety w świeżej np. bułce, z sałatką z czerwonej kapusty lub sosem pomidorowym.

Składniki

  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety z pieczarek

  1. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć razem 6 minut, zestawić z ognia.
  4. Jajka na twardo  i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem.
  5. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły.
  6. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto.
kotlety z pieczarek_4
kotlety z pieczarek

Źródło: https://lawendowy-dom.com.pl/kotlety-z-pieczarek-genialna-prostota/

To top