11 maja 2009 r. zorganizowano w Lublinie polsko-włoską imprezę o nazwie „Organic Food Session”. Impreza ta odbyła się w lubelskiej restauracji Kizette. Na bazie produktów ekologicznych dostarczonych przez włoską firmę Arcadelmondo oraz nasze SYMBIO jeden z najlepszych kucharzy Italii, Pan Alberto Bettini, przygotował specjały włoskiej kuchni z regionu Modeny. Pan Bettini jest właścicielem restauracji typu Slow Food i laureatem tegorocznej nagrody za jakość Made in Italy. Kieruje się filozofią przygotowywania potraw z produktów lokalnych oraz z owoców i warzyw zbieranych tylko w ich naturalnym czasie dojrzewania. Zaserwował: cesarską zupę, penne w sosie warzywnym, risotto z kremem z parmezanu i octu balsamicznego, pastelli z kremem szparagowo-parmezanowym, znakomitą zieloną lasagne z sosem bolońskim oraz pysznego ananasa z Ghany w chrupiącym karmelu. Specjałów tych miała okazję i przyjemność skosztować delegacja naszego Stowarzyszenia: Państwo Elżbieta i Artur Tymińscy (współorganizatorzy imprezy) oraz Panie Jadwiga Tatara i Barbara Szymoniuk.
Członkiem włoskiej delegacji był także przedstawiciel Europejskiego Związku "Miasta ekologiczne". Jest to związek administracji miejskich promujących rolnictwo ekologiczne nie tylko jako model rolniczy, ale również jako "projekt kulturalny". Lublin ma realne szanse zostać uczestnikiem tego Związku.
zdjęcia: Organic Food Session w Lublinie