W piękny niedzielny poranek w dniu 17 lipca b.r. w Muzeum  Wsi Lubelskiej odbył się  po raz XI  konkurs pod nazwą Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Ideą tego konkursu jest promocja produktów regionalnych wytwarzanych w sposób tradycyjny. Produkty nagrodzone na etapie wojewódzkim nominowane są jednocześnie do ogólnopolskiej nagrody „Perła". Do tegorocznej edycji zostało zakwalifikowanych 101 wystawców ze 123 produktami. Wystawiano wiele nieznanych szerszemu ogółowi  mieszkańców  produktów i przetworów z naszego regionu, dawno zapomnianych. Można było się przekonać, jak smakują polędwiczki słodkie wędzone, roztrzepaniec, zsiadlaki, szczodrak, lipóweczka, buce z bobem, owocówka księżnej Elżbiety czy pyszny napój żniwny. W imprezie uczestniczyli także członkowie naszego Stowarzyszenia. Reprezentowali nas: Pani Teresa Borzęcka i Pan Michał Grzybowski. Promowali oni ekożywność częstując zainteresowanych Gości ciasteczkami z jagodami oraz pasztetem z soczewicy i warzyw. Swoje produkty prezentowali także: Zakład Mięsny Wasąg oraz producent miodów Pan Witold Nydza. Nominację do nagrody "Perła" w konkursie ogólnopolskim uzyskał Zakład Mięsny Wasąg za  polędwiczkę słodka wędzoną. Wyrób ten zdobył wcześniej złoty puchar w konkursie podczas rzeszowskiej EKOGALI. Serdecznie gratulujemy!