Już po raz trzeci w Zwierzyńcu na pięknej leśnej polanie spotkali się pasjonaci łowów, tradycji myśliwskiej i smakowitego tradycyjnego jadła. Celem spotkania było przybliżenie tradycji i obyczajów myśliwskich oraz zwrócenie uwagi na jakość żywności, jaką możemy pochwalić się wśród społeczeństwa. Impreza rozpoczęła się przemarszem orszaku prowadzonym przez orkiestrę dętą. W trakcie trwania spotkania obyło się wiele atrakcyjnych konkursów i pokazów: pokaz wabienia zwierzyny, wystawa trofeów łowieckich, pokaz psów myśliwskich, konkurs skubania dzikich kaczek oraz konkurs kuchni myśliwskiej, w którym głównym jurorem był zaproszony gość znany z dobrego smaku - dr Grzegorz Rusak. Uczestniczyli w tej imprezie również członkowie klastra Dolina Ekologicznej Żywności oraz Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna", którzy prezentowali wyroby ekologiczne i promowali ideę prowadzenia zdrowego trybu życia. Były to firmy: Barwy Zdrowia oferujące oleje roślinne tłoczone metodą na zimno, firma Allnet oferująca wyroby ciastkarskie i sękacze oraz firma Wasąg oferująca smaczne ekologiczne wędliny.
Na podkreślenie zasługuje fakt uczestnictwa w imprezie najwyższych władz województwa w osobie Pani Wojewody Genowefy Tokarskiej oraz przedstawicieli Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWL, Pana Dyrektora Sławomira Struskiego i Pani Dyrektor Jadwigi Tatary. Przedstawiciele władz odwiedzili stoisko Klastra Doliny Ekologicznej Żywności degustowali ekologiczne potrawy.
Spotkanie zakończono odegraniem hejnałów myśliwskich.

zdjęcia: III Spotkania z Tradycją i Kulturą Łowiecką