1 października b.r. na Placu Zamkowym w Lublinie odbył się IV Eko-festyn z rolnictwem I przetwórstwem żywności ekologicznej. Impreza zgromadziła wielu producentów i przetwórców, a także mieszkańców Lublina, którzy poszukiwali ekologicznych warzyw i owoców. Stoiska odwiedziły również władze województwa, którym zaprezentowano wspaniałe produkty i potrawy ekologiczne pochodzące z Lubelszczyzny. Organizatorzy Eko-festynu przygotowali konkursy z nagrodami dla dzieci i młodzieży. Tematem tych konkursów była wiedza o ekologii. Zorganizowano także konkursy dla osób wystawiających swoje produkty. Był to konkurs na najładniej udekorowane stoisko oraz konkurs na najlepszy produkt ekologiczny. W konkursie na najładniejsze stoisko drugą nagrodę zdobył Pan Józef Przychodaj, członek Stowarzyszenia „EkoLubelszczyzna”, który w Eko-festynie brał udział po raz pierwszy. Dekoracje jego stoiska stanowiły dawne sprzęty i naczynia gospodarskie oraz przepiękne, ręcznie haftowane makatki. Pierwsze miejsce za najlepszy produkt w kategorii „Ciasta” zdobyła Pani Małgorzata Jonczak, przedstawicielka Stowarzyszenia Ekoland (należącego podobnie jak „EkoLubelszczyzna” do Doliny Ekologicznej Żywności), za babkę z dyni nadziewaną malinami. Drugą nagrodę w kategorii „Wędliny” zdobył Zakład Mięsny Wasąg za kiełbasę swojską pieczoną. Serdecznie GRATULUJEMY!
Wystawcy oraz Goście imprezy zgłaszali potrzeby częstszego organizowania takich festynów, gdyż są one doskonałym sposobem na promocję produktów ekologicznych, upowszechnianie wiedzy na temat zdrowego trybu życia i odżywiania się, a także propagowania rozwoju regionu w oparciu o produkcję ekologicznej żywności.
zdjęcia: Eko-Festyn