W dniu 16 listopada b.r. odbyła się konferencja zorganizowana przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pt. Klaster motorem napędowym gospodarki i regionu. Konferencja ta zorganizowana została w ramach projektu „Polskie klastry i polityka klastrowa” , którego głównym celem jest wzmocnienie polskich klastrów, podniesienie ich konkurencyjności i zdolności innowacyjnej poprzez rozwój kapitału ludzkiego oraz poprzez podniesienie efektywności kształtowania polityki klastrowej.
W konferencji uczestniczyło wielu klastrowiczów z województwa lubelskiego, a także przedstawiciele klastra Dolina Ekologicznej Żywności, którego czlonkiem jest nasze Stowarzyszenie. Dr inż. Barbara Szymoniuk, prezes "EkoLubelszczyzny", prezentowała temat ważny dla przedsiębiorców oraz producentów żywności ekologicznej: Kreowanie rynku ekoproduktów po stronie podaży i popytu na przykładzie klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Wśród uczestników konferencji byli przedstawiciele klastrów z Hiszpanii, Francji i Włoch, którzy na przykładzie doświadczeń we własnych krajach omówili działania i bariery w realizacji zadań w klastrach. Na konferencyjnej wystawie klaster DEŻ promował żywność ekologiczną produkowaną przez przedsiębiorstwa zrzeszone w klastrze poprzez ekspozycję materialów informacyjnych oraz degustację wyrobów. Stoisko zaaranżowała Pani Teresa Borzęcka (kierownik Biura DEŻ). W konferencji i wystawie uczestniczyli także producenci: Panowie Tomasz Obszański i Sławomir Chmiel.
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, jednostka badawczo-rozwojowa podległa Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wasąg
Zakład Mięsny Wasąg
Bio Berry Poland
Bio Berry zajmuje się produkcją i przetwarzaniem owoców miękkich, pochodzących z certyfikowanej produkcji ekologicznej.
NaturalCrop
Proponujemy nowe typy wielofunkcyjnych nawozów zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym, podnoszące jakość owoców i produktywność gleby.
Elizówka
Lubelski Rynek Hurtowy S.A.
w Elizówce
Polecamy
Dolinaeko
Dolina Ekologicznej Żywności
Baltfood
The Baltic Sea Region Food Cluster Innovation and Competitiveness in Action