Janowiec – niewielka miejscowość w powiecie puławskim – zwykle czaruje spokojem i wspomnieniami dawnych wieków. Jednakże raz do roku zmienia się w tygiel barw, ludzi, tradycji – a przede wszystkim – smaków. 
W niedzielę 15 lipca b.r. festiwal „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” zgromadził blisko 120 producentów prezentujących w konkursie około 200 produktów. 
Dziedziniec, a także okolice zamku w Janowcu były wypełnione po brzegi stoiskami z żywnością charakterystyczną dla różnych regionów województwa lubelskiego. Nasze Stowarzyszenie, oraz klaster Dolina Ekologicznej Żywności reprezentowały dwie firmy. Pierwszą z nich była firma Pana Sławomira Chmiela oferująca żeń-szeń pod różną postacią: nalewek, świeżego korzenia do żucia, dodatku do olejów czy zawartości w ekologicznych kosmetykach. Stoisko Pana Sławomira Chmiela znalazło się w centrum zainteresowania osób, które stawiają na ekologię i zdrowy styl życia. Drugą firmą, ktora nas reprezentowała, była Cukiernia Zaniewicz z Międzyrzeca Podlaskiego, sprzedająca ciasta, a przede wszystkim przepyszne sękacze, które cieszyły się dużym zainteresowaniem.
 
Wszystkie specjały walczył o ogólnopolską nagrodę „Perła”, najważniejszy tytuł przyznawany produktom regionalnym. Dodatkową atrakcją imprezy były występy zespołów ludowych, seminarium na temat "Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta" oraz pokaz wypieku cebularza w wykonaniu Marszałka Województwa Lubelskiego – Pana Krzysztofa Hetmana wspólnie z piekarzami z piekarni „Grela” z Mełgwi.
Całość odbyła się w malowniczej scenerii zamku w Janowcu. Oprócz ruin zwiedzać można było dworek szlachecki, stodołę, a także wystawę porcelany. Wspomnienia z tegorocznej imprezy „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” na pewno pozostaną na długo w pamięci odwiedzających.