W czwartek 21 marca b.r. Członkowie naszego Stowarzyszenia, wspólnie z innymi uczestnikami Doliny Ekologicznej Żywności, przygotowali specjalną ekspozycję ekoproduktów w hallu Collegium Maius Uniwersytetu Medycznego. Okazję dla tego przedsięwzięcia stanowila międzynarodowa konferencja pn. Zdrowa i bezpieczna żywność istotnym elementem zdrowia publicznego. Wykład inauguracyjny wyglosił prof. zw. dr hab.n.med. Piotr Książek. Tematami paneli konferencyjnych były: kształtowanie właściwych nawykow żywieniowych wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, żywienie szpitalne oraz kontrowersje wokół GMO, rehabilitacja i aktywność fizyczna z elementami Fitness. Część wystawiennicza skupiła uwagę uczestników konferencji podczas specjalej przerwy w obradach. Stoiska DEŻ przygotowali: Ekoland, Magiczny Ogród, Domena oraz Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna, gdzie prezentowane były produkty Cukierni Zaniewicz, Barw Zdrowia i Zakładu Mięsnego Wasąg. Poza przygotowaniem wystawy ekoproduktów z ich degustacją, udzielaliśmy także wszystkim zainteresowanym informacji odnośnie rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego.
Ekspozycja nasza cieszyła się powodzeniem, a produkty smakowały. Organizatorzy dziękując wszystkim za udział, zaprosili na kolejne edycje konferencji. My również jesteśmy wdzięczni za zaproszenie, mając nadzieję na kontynuację współpracy z Uniwersytetem Medycznym.
zdjęcia: "EkoLubelszczyzna" na konferencji Uniwersytetu Medycznego