W dniach 26 i 27 maja 2007 roku odbyły się największe w kraju, a jednocześnie pierwsze o wymiarze ogólnopolskim, Targi Żywności Ekologicznej "EKOGALA 2007". Przez dwa dni w Hali na Podpromiu swoją ofertę prezentowało 60 wystawców. Byli tam także członkowie naszego Stowarzyszenia - jako wystawcy oraz zwiedzający. Zainteresowanie było ogromne, imprezę odwiedziło kilka tysięcy mieszkańców regionu. Wszyscy tegoroczni wystawcy już zarezerwowali sobie miejsca na targach przyszłorocznych.
Organizatorami imprezy byli: Związek Stowarzyszeń "Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego", Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Podkarpackie Stowarzyszenie Samorządu Terytorialnego i Ekogwarancja PTRE w Lublinie.
Były to największe, a jednocześnie pierwsze o wymiarze ogólnopolskim targi żywności ekologicznej. Impreza odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Podkarpackiego, Wojewody Podkarpackiego i Prezydenta Miasta Rzeszowa.
Celem, jaki postawili sobie organizatorzy I Krajowych Targów Żywności Ekologicznej "EKOGALA 2007", była możliwość zaprezentowania bogactwa asortymentu żywności ekologicznej oraz zareklamowania produktów wytwarzanych metodami ekologicznymi (bez udziału chemii i z produktów niemodyfikowanych genetycznie) jak najszerszemu gronu odwiedzających targi.
Zainteresowanie nimi było ogromne. W ciągu dwóch dni w Hali na Podpromiu swoją ofertę prezentowało 60 wystawców, z tego około 20 z Podkarpacia. Imprezę odwiedziło kilka tysięcy mieszkańców regionu. Zachwyt publiczności wzbudzało wiele prezentowanych produktów, między innymi: pierogi z soczewicą, proziaki z masłem, ekologiczne piwo czy specjalnie wyprodukowane na targi "majowe masło" wykonane z mleka krów, które karmione były świeżym mleczem.
Do tej pory wszyscy producenci żywności z Polski mieli jedyną możliwość spotkania się w tak dużym gronie tylko na Międzynarodowych Targach BioFach w Norymberdze. Jolanta Szymona, organizator targów z ramienia Ekogwarancji PTRE, tłumaczyła, że imprezę zorganizowano właśnie w Rzeszowie, ponieważ jest to serce południowo-wschodniej Polski. I to właśnie tam jest najwięcej gospodarstw ekologicznych. Województwo podkarpackie to region czysty ekologicznie, który należy do czołówki krajowej pod względem ilości eko-gospodarstw i pod względem liczby przetwórni produkujących żywność ekologiczną.
W czasie Targów Ekogala 2007 odbyły się liczne imprezy towarzyszące:
- Konferencja naukowa poświęcona problematyce rynku żywności ekologicznej w Polsce nt. "Perspektywy rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce"
- kiermasz i degustacja produktów
- wystawa maszyn rolniczych
- pokaz sporządzania potraw ekologicznych
- pokazy wyrobu ekologicznych produktów przez producentów rolnych
- występy zespołów artystycznych
- konkursy dla dzieci i dorosłych
Wszyscy tegoroczni wystawcy już zarezerwowali sobie miejsca na przyszłorocznych targach.
Kilkudziesięciu innych producentów żywności, którzy nie brali udziału w imprezie już zabiega o możliwość wystawiania swojej oferty w czasie targów "EKOGALA" w 2008 roku.
Patronat medialny nad imprezą objęły TVP O/Rzeszów, Radio Rzeszów, Radio VIA, Gazeta Codzienna "Nowiny", "Dziennik Polski" i "Echo Dnia".
W Targach uczestniczyli Członkowie naszego Stowarzyszenia - zarówno jako wystawcy, jak i zwiedzający. Więcej informacji o targach EKOGALA można znaleźć na stronie: www.ekogala.pl
zdjęcia: I Krajowe Targi Żywności Ekologicznej "EKOGALA 2007" w Rzeszowie