Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędem Miejskim w Zamościu organizują Wojewódzki Finał XIX Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Odbędzie się on w dniu 3 sierpnia 2019 roku (sobota) na placu przy Pałacu Zamoyskich w Zamościu, przy ul. Akademickiej.
Zgłoszenie udziału w konkursie należy skierować na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Termin nadsyłania zgłoszeń to 17 lipca 2019 roku. Udzial w roli Gościa imprezy jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów!

W poniedziałek 17. czerwca b.r. odbyło się tegoroczne Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia „EkoLubelszczyzna”, o randze wyborczego. Po udzieleniu skwitowania Zarządu za rok 2018 i dokonaniu wyboru władz na nową kadencję 2019-2023, uczestnicy Zebrania celebrowali rozpoczęcie 13. roku działalności Stowarzyszenia oraz ustalali plany działania w najbliższych miesiącach i latach. Skład Zarządu Stowarzyszenia na kadencję 2019-23 jest następujący: prezes Zarządu – Barbara Szymoniuk, wiceprezesi- Danuta Smoleń i Artur Tymiński, skarbnik – Justyna Siwiela-Tomaszczyk, sekretarz - Monika Sak-Skowron oraz członek – Teresa Borzęcka. W skład Komisji Rewizyjnej weszli: przewodnicząca – Małgorzata Ciosmak, sekretarz – Witold Nydza, członek – Sławomir Chmiel. Wszystkich Członków Stowarzyszenia, którzy chciałyby się zapoznać z dokumentacją Zebrania: protokołem i uchwałami, zapraszam do naszego Biura po uprzednim umówieniu się za pośrednictwem poczty elektronicznej, telefonicznie lub osobiście.

W imieniu społeczności Stowarzyszenia serdecznie gratuluję wybranym osobom! W imieniu wybranych dziękuję za okazane nam zaufanie! Serdecznie dziękuję wszystkim Członkom i Sympatykom naszej Organizacji za dotychczasową współpracę i zapraszam do jej kontynuacji!

Barbara Szymoniuk, prezes

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie oraz Urząd Miejski w Nałęczowie we współpracy z Oddziałem Regionalnym Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Lublinie, Stowarzyszeniem Lubelskich Kucharzy oraz Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie 
zapraszają na festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, połączony z XXXIV Wojewódzkim Przeglądem Orkiestr Dętych Ochotniczych Straży Pożarnych woj. lubelskiego. Wydarzenie odbędzie się w dniach 22-23 czerwca 2019 r. w Nałęczowie przy ulicy Leśnej, na placu znajdującym się naprzeciwko Urzędu Miejskiego.
Kolejne wydarzenia kulinarne organizowane przez Oddział Rolnictwa i Żywności to:
13-14 lipca: Kiermasz „Smaki lata – afrodyzjaki od rolnika”, Lublin, Plac Zamkowy
3 sierpnia: Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, Zamość, plac przy Pałacu Zamojskich przy ul. Akademickiej
4 sierpnia: Festiwal (woj. podkarpackie) „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, Basznia Dolna k. Lubaczowa
15 sierpnia: Wojewódzkie Święto Ziół w Fajsławicach
17-18 sierpnia: Ekofestyn „W tyglu lubelskich smaków”, Lublin Plac Zamkowy
31 sierpnia – 1 września: Festyn „Czary mary – magia lubelskich owoców i warzyw”, Zamek w Janowcu
14-15 września: Kiermasz „Skarby lubelskiej kuchni” połączony ze Świętem Chleba, Lublin, Muzeum Wsi Lubelskiej, Al. Warszawska
Koniec września: Festiwal kulinarny „Grzyby, ryby i kasza – to skarbnica nasza” Lublin, Plac Zamkowy
Serdecznie zapraszamy w imieniu Organizatorów zarówno do wystawiania się, jak i do uczestnictwa w roli zwiedzających!

W sobotę 8. czerwca odbyła się piękna impreza rocznicowa w Slowiańskim Grodzie, w Wólce Bieleckiej. "EkoLubelszczyzna" tam była i dobrze się bawiła! Relację można obejrzeć na stronie: https://www.facebook.com/ekolubelszczyzna/ 

Panu Jarosławowi "Grododziadowi" i Pani Renacie "Grodobabie" oraz Wszystkim Grodzianom gratulujemy wszystkich wspaniałych dokonań!!! Życzymy świętowania kolejnych rocznic w równie imponujący sposób, w otoczeniu rzesz fanów, do których zaliczyć można także społeczność naszego Stowarzyszenia.

Sto lat!!!

W ramach Kampanii Zielona Wstążka #DlaPlanety, której przewodzi organizacja Centrum UNEP/GRID Warszawa, Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna wraz z Kołem Naukowym Pollub.my Marketing działającym na Wydziale Zarządzania Politechniki Lubelskiej organizują w dniu 5. czerwca b.r. "Dzień Bez Prasowania". We współpracy z Biurem Rektora Politechniki Lubelskiej zachęcają studentów i pracowników Uczelni do ubrania się na zielono i nie prasowania ubrań.

Na południe tego dnia planowany jest event, odbywający się na terenach zielonych Politechniki, podczas ktorego będzie można dowiedzieć się więcej na temat celu tegorocznego Międzynarodowego Dnia Środowiska oraz uzasadnienia promowanych idei. Studenci włączyli się w akcję Zielonej Wstążki i Dnia Bez Prasowania z zapłem. Wydarzenie jest promowane w mediach społecznościowych, mediach lokalnych i uczelnianych, na plakatach rozwieszonych we wszystkich wydziałach Politechniki oraz na ulotkach. Na kolor zielony podświetlone zostaną dwa nowoczesne budynki prestiżowych instytucji w sercu Lublina: Lubelskiego Centrum Konferencyjnego oraz Centrum Spotkania Kultur.     

Prasowanie, poza wyjątkowymi sytuacjami, jest czynnością nonsensowną. Jego efekty prawie nigdy nie są ani trwałe, ani w pełni zadowalające. Wymaga poświęcenia czasu, pieniędzy oraz wysiłku w pozycji niekorzystnej dla organizmu. Degraduje środowisko ze względu na zużycie „brudnej” energii, przyczynia się do ocieplenia klimatu. Dlatego powinno być ograniczone do niezbędnego minimum, czyli do przypadków, w których prasowanie ma na celu odkażanie materiałów bądź jego brak uniemożliwia prawidłowe użycie lub zastosowanie tkanin. Wszystko inne jest marnotrawstwem energii, wpływającym na zanieczyszczenie powietrza i obracającym się przeciwko ludziom i środowisku naturalnemu.

Nonsens prasowania w liczbach

Wykorzystane niżej dane statystyczne zostały zaczerpnięte ze źródeł internetowych i dotyczą wyłącznie gospodarstw domowych.

Przeciętne polskie gospodarstwo domowe poświęca prasowaniu co najmniej 1 godzinę tygodniowo. W ciągu roku, który liczy 52 tygodnie, prasowanie zajmuje co najmniej 52 godziny, czyli 2 doby i 4 godziny.

Najczęściej spotykana moc żelazek stosowanych przez gospodarstwa domowe w Polsce to 2,5 kW, Zakładając, że żelazko pracuje tylko jedną godzinę tygodniowo, otrzymujemy zużycie energii o wartości 130 kWh w ciągu roku (52 h * 2,5 kW). Przy przeciętnej cenie energii 0,55 zł za 1 kWh koszt prasowania ponoszony przez jedno gospodarstwo domowe w ciągu roku to 71,50 zł.

Liczba gospodarstw domowych w Polsce to około 13,6 miliona. Łącznie koszt zużycia energii na prasowanie, poniesiony przez polskie gospodarstwa domowe w ciągu roku to 972 mln zł, dziennie - 2,7 mln zł. 

To tylko część kosztów prasowania. Prasują także pralnie, hotele, restauracje, szpitale, producenci odzieży, sklepy odzieżowe i wiele innych zakładów pracy.

Nieuprasowani w środę 5. czerwca b.r.

Aby się przekonać, że czyste, ale nieprasowane ubrania to nie koniec świata i nie zniweczą naszej dobrej opinii wśród innych osób, w środę 5. czerwca przyjdźmy wszyscy do pracy, do szkoły, na uczelnię, w nieuprasowanych rzeczach. Podzielmy się swoimi wrażeniami – jak się czuliśmy, co zyskaliśmy i czy coś straciliśmy nie prasując w tym dniu. Być może uda nam się wspólnie choć  trochę zmienić obyczaje dla dobra natury, dla czystego powietrza, a przy okazji zaoszczędzić czas i pieniądze. Liczymy też na to, że nasza akcja zmotywuje producentów tkanin i odzieży do zwiększania oferty wyrobów nie wymagających prasowania.

Więcej informacji o Światowym Dniu Środowiska i akcji Zielona Wstążka można odnaleźć na stronie: http://www.dlaplanety.pl