Składniki:
jedna średniej wielkości cukinia
5 jajek ugotowanych na twardo
100 gramów sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę
2 średniej wielkości pomidory pokrojone w kostkę
garść posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
rozmaryn, bazylia - po dwie łyżki sól, pieprz do smaku
oliwa lub olej roślinny - ok. 200 ml łyżka soku z cytryny
150 gramów orzechów włoskich drobno pokrojonych

Sposób przygotowania
Na dużej patelni (tzw. grillowej) usmaż cukinię pokrojoną na ćwiartki dodając łyżkę oliwy. Jajka pokrój w ósemki. Do miksera wsyp połowę orzechów, czosnek, rozmaryn, bazylię oraz 150 ml oliwy lub oleju, sok z cytryny oraz garść natki pietruszki. Wszystko zmiksuj. Cukinię pokrój w ukośne paski i wrzuć do miski, a następnie dodaj rozdrobniony ser, pomidory, jajka, resztę orzechów oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszaj z przygotowanym sosem.