Składniki:
mięso wieprzowe z łopatki bez kości i skóry - 5 kg
sól - 9 dag
pieprz - 2 dag
czosnek - 2 dag
woda 0,50 l
można dodać majeranku wg uznania
Sposób przygotowania
Mięso pozbaw grubszych ścięgien i powięzi oraz nadmiernej ilości tłuszczu, następnie pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij przy pomocy maszynki do mięsa przez siatkę 5 mm. Rozdrobnione mięso przełóż do miski dodając przyprawy i wodę. Mieszaj dość energicznie przez około 20 min. Przygotowany farsz pozostaw w chłodnym miejscu przez około 2 godziny. Następnie farszem napełnij osłonki cienkie wieprzowe, wcześniej namoczone w letniej wodzie. Osłonki napełnij dość ściśle, odkręcając w odcinki wg uznania. Zagotuj wodę i włóż przygotowane kiełbaski, a następnie obniż temperaturę wody do ok.70 stopni C. Czas parzenia: 20 - 25 min.