Składniki:
Składniki mąki:
zmielone ziarno orkiszu,
zmielone ziarno słonecznika,
błonnik jabłkowy.

Składniki ciasta na chleb:
1,0 kg mąki,
4,5 dag drożdży,
625 ml wody
sól, cukier.
Sposób przygotowania
Z jednego kilograma mąki orkiszowej odjąć 2 łyżki mąki i dodać 2 łyżki mąki pszennej. Wsypać mąkę do miski o pojemności około 2,5 l. W środku wysypanej mąki zrobić dołek, w który należy wlać ok. 0,5 l letniej wody. W niej rozpuścić 2,5 dag drożdży i 0,5 łyżeczki cukru. W dołku zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Otrzymany rozczyn odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Miskę z rozczynem przykryć lnianą ścierką podkładając pod nią np. drewnianą łyżkę opartą o krawędzie miski (żeby uniknąć zapadania się ścierki i umoczeniu w rozczynie). Po tym czasie powinny pojawić się pęcherzyki z powietrzem, a ciasto powinno mieć konsystencję gąbki ("pęknięte dziurki"). Następnie rozrobić w połowie szklanki ciepłej wody 2 dag drożdży i pół płaskiej łyżeczki soli. Mieszać ciasto przez około 10 minut. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać letniej wody. Ciasto musi być miękkie. Ponownie odstawić w misce, przykryć szmatką na 1 godzinę i 15 minut. Kiedy ciasto uzyska podwójną objętość, należy je leciutko posypać mąką (w ilości ok. 1 łyżki stołowej) i wymieszać ręką w celu pozbycia się gazów fermentacyjnych. Blaszkę (dno prodiża z kominkiem) dobrze wysmarować smalcem (smalec nie zawiera wody) i wyłożyć ciasto. Odstawić ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Nie przykrywać. Po tym czasie ciasto posmarować ciepłą wodą, aby powierzchnia chleba była po upieczeniu gładka i lekko połyskliwa. Włożyć do nagrzanego piekarnika o temp. 220 st. C. Piec 30 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 150 st. C. Po 25 minutach wyjąć blachę. Chleb powinien lekko odstawać od blachy. Wyłożyć go do wystygnięcia na lnianą ściereczkę i przykryć nią, żeby skórka nadmiernie nie wyschła.