W dniach 22-24 maja w Rzeszowie odbyły się po raz trzeci Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej EKOGALA 2009. Zainteresowanie Targami było duże i w naszym odczuciu stanowiły udaną promocję polskiego ekobiznesu. Na naszym regionalnym stoisku, udostępnionym bezpłatnie producentom z Lubelszczyzny przez Departament Rolnictwa i Środowiska  lubelskiego Urzędu Marszałkowskiego, prezentowały swoje wyroby następujące firmy posiadające certyfikat ekologiczny: Plantacja Żeń-szenia Sławomira Chmiela z Fajsławic, Eco-Logica (mięso i wędliny z hodowli ekologicznych), Browar Jagiełło z Chełma (piwo ekologiczne), Hyperica-Natura (herbatki ekologiczne), Symbio-Polska o/Lublin (żywność ekologiczna) oraz pracownia Eko-Art z Kozłówki (ekologiczne poduszki i materace). Prezentowaliśmy także smakowite miody z pasieki Pana Witolda Nydzy, wspaniałe sękacze z Cukierni Zaniewicz oraz materiały promocyjne powierzone przez naszych Członków Wspierających. EkoLubelszczyznę reprezentowała i stoisko aranżowała Pani Teresa Borzęcka.

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, jako Gospodarz wspólnej ekapozycji, otrzymał wyróżnienie w kategorii "Najciekawsze stoisko wystawowe" - za wystrój i różnorodność produktów. Miło nam, że opinię jury podzielali Goście targowi oraz inni wystawcy. Każdy mógł u nas spróbować smacznych regionalnych produktów, a także – dzięki materiałom promocyjnym udostępnionym przez Urząd Marszałkowski - bliżej poznać Lubelszczyznę.

Fotografię udostępnił nam Urząd Marszałkowski.
Relację z imprezy oraz więcej zdjęć można odnaleźć pod adresem: http://www.lubelskie.pl/um/szczegol.php?&idn=6447

zdjęcia: Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej EKOGALA 2009

11 maja 2009 r. zorganizowano w Lublinie polsko-włoską imprezę o nazwie „Organic Food Session”. Impreza ta odbyła się w lubelskiej restauracji Kizette. Na bazie produktów ekologicznych dostarczonych przez włoską firmę Arcadelmondo oraz nasze SYMBIO jeden z najlepszych kucharzy Italii, Pan Alberto Bettini, przygotował specjały włoskiej kuchni z regionu Modeny. Pan Bettini jest właścicielem restauracji typu Slow Food i laureatem tegorocznej nagrody za jakość Made in Italy. Kieruje się filozofią przygotowywania potraw z produktów lokalnych oraz z owoców i warzyw zbieranych tylko w ich naturalnym czasie dojrzewania. Zaserwował: cesarską zupę, penne w sosie warzywnym, risotto z kremem z parmezanu i octu balsamicznego, pastelli z kremem szparagowo-parmezanowym, znakomitą zieloną lasagne z sosem bolońskim oraz pysznego ananasa z Ghany w chrupiącym karmelu. Specjałów tych miała okazję i przyjemność skosztować delegacja naszego Stowarzyszenia: Państwo Elżbieta i Artur Tymińscy (współorganizatorzy imprezy) oraz Panie Jadwiga Tatara i Barbara Szymoniuk.

Członkiem włoskiej delegacji był także przedstawiciel Europejskiego Związku "Miasta ekologiczne". Jest to związek administracji miejskich promujących rolnictwo ekologiczne nie tylko jako model rolniczy, ale również jako "projekt kulturalny". Lublin ma realne szanse zostać uczestnikiem tego Związku.

zdjęcia: Organic Food Session w Lublinie

Piękna majowa pogoda sprzyjała kilku imprezom plenerowym, podczas których Słowiański Gród promował nasze Stowarzyszenie i ekologiczną żywność z Lubelszczyzny. 2 maja odbyła się "Majówka Poleska" w Kołaczach, gdzie Gród prezentował wioskę słowiańską, rzemiosła dawne, tańce oraz degustację potraw wczesnośredniowiecznych przygotowanych z regionalnych produktów ekologicznych. Podczas „Majówki” zaprezentowano nowy produkt turystyczny - ekologiczną ścieżkę edukacyjno-rekreacyjną  "Między Wieprzem a Bugiem". Ścieżka oraz materiały promocyjne powstały przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie i "EkoLubelszczyzny&".
Więcej...

W dniach 22-24 maja b.r. w Hali Targowej na Podpromiu w Rzeszowie spotkają się wystawcy i goście trzeciej edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej "Ekogala". Są to największe tego typu targi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Produkty ekologiczne będzie promować ponad 100 wystawców. "EkoLubelszczyzna" dostała zaproszenie do uczestnictwa w targach na stoisku Departamentu Rolnictwa i Środowiska lubelskiego Urzędu Marszałkowskiego. Swoje produkty wystawią także nasi Członkowie Wspierający. Serdecznie zapraszamy!

Godziny zwiedzania:
22-23 maja (piątek-sobota): 10.00-17.00
24 maja (niedziela): 10.00-15.00
Cena biletu wstępu: 3 zł

W Święto Konstytucji 3 maja, przypadające w tym roku w niedzielę, przy ruinach zamku w Zawieprzycach odbędzie się "Majówka Słowiańska". Główną atrakcją będą pokazy załogi "Grodu Słowiańskiego" z Wólki Bieleckiej, prezentujące stanowiska rzemieślnicze, kuchnię (z produktów ekologicznych) i tańce słowiańskie oraz wyrób uzbrojenia. Organizatorzy zapewniają dobrą zabawę dla dorosłych i dzieci.

Program imprezy można pobrać poniżej.

załącznik: Majówka Słowiańska w Zawieprzycach - 3. maja 2009 r.

zdjęcia: Majówka Słowiańska w Zawieprzycach - 3. maja 2009 r.