IUNG
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, jednostka badawczo-rozwojowa podległa Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Targi odbyły się w dniach 16-19 lutego b.r. Wyjazd członków naszego Stowarzyszenia był elementem misji zorganizowanej w ramach projektu Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Był możliwy dzięki funduszom projektu, ale także dzięki pomocy i zaangażowaniu Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. Dolina Ekologicznej Żywności reprezentowana była zarówno przez przetwórców, jak i producentów rolnych zaangażowanych w rozwój ekorolnictwa i produkcji certyfikowanych wyrobów ekologicznych z województw lubelskiego i podkarpackiego. Wśród produktów, które promowane były na wspólnym stoisku znalazły się: oleje tłoczone na zimno, wędliny najwyższej jakości, pieczywo, soki i przetwory owocowe, owoce suszone w formie chipsów, herbatki owocowe i ziołowe oraz ciasta ekologiczne - w tym sękacz podlaski, stanowiący rękodzieło sztuki cukierniczej. Należy podkreślić, że wspólna, ponadregionalna ekspozycja produktów Doliny Ekologicznej Żywności budziła ogólne zainteresowanie i uznanie wśród pozostałych wystawców i zwiedzających.
W czwartek 3 lutego 2011 r. w siedzibie Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna". Zebranie to miało charakter sprawozdawczo-wyborczy, związany z czwartą rocznicą powstania organizacji. Podczas zebrania wybrano członków władz drugiej kadencji. W skład Zarządu Stowarzyszenia weszli Państwo: Barbara Szymoniuk (prezes), Danuta Smoleń i Artur Tymiński (wiceprezesi), Jadwiga Tatara (sekretarz), Teresa Borzęcka (skarbnik) oraz Dorota Wolińska i Jacek Pupiec (członkowie). W skład Komisji Rewizyjnej drugiej kadencji weszli Państwo: Małgorzata Ciosmak (przewodnicząca), Jan Godula (sekretarz) i Sławomir Chmiel (członek). Wszyscy zebrani pełni optymizmu wyrazili chęć dalszej współpracy, a także czynnego uczestnictwa w projekcie "Rozwoj klastra Dolina Ekologicznej Żywności". Jak zwykle podczas spotkań Stowarzyszenia, degustowano smaczne ekologiczne produkty stanowiące ofertę naszych Członków.
załącznik: Plan dzialania w 2011 r
zdjęcia: Walne zebranie Członków Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
Miło nam poinformować, że nasza Koleżanka, Pani dr Aleksandra Kowalska (Kurek), napisała książkę p.t. "Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym", wydaną przez Difin w listopadzie b.r. Publikacja dotyczy funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów i szeroko ujmuje problematykę jakości żywności. Opiera się w znacznej części na wynikach badań przeprowadzonych przez Autorkę na obszarze województwa lubelskiego. Książka jest dostępna w księgarniach oraz w sprzedaży internetowej wydawnictwa Difin.
Pani Olu, gratulujemy!
zdjęcia: Aleksandra Kowalska
W weekend 18 i 19 grudnia 2010 r. w Galerii GALA Dom i Wnętrze w Lublinie odbył się bożonarodzeniowy Wielki Kiermasz Świąteczny. Rozległe korytarze trzech pięter zastawione były rękodziełem lokalnych producentów wszelkiego rodzaju ozdób i żywności. Znalazły się tam również stoiska Stowarzyszenia „EkoLubelszczyzna”, Plantacji Żeń-szenia, zakładu mięsnego „Jasiołka” i Ekolandu - należących do klastra Dolina Ekologicznej Żywności.
Odwiedzającym do zakupów przygrywała kapela ludowa budując świąteczny nastrój śpiewem kolęd. Na kiermaszu można było się zaopatrzyć w oryginalne prezenty pod choinkę – od wiklinowych wazonów poprzez drewniane zabawki aż po ozdobną metaloplastykę, oraz smaczne wędliny, nabiał, pieczywo, wyroby garmażeryjne a nawet domowej roboty alkohole. Dla najmłodszych zorganizowano Pracownię Św. Mikołaja, gdzie chętni robili pierniczki na choinkę lub świąteczne ozdoby. Organizatorzy i wystawcy zadbali też o to, aby żaden z gości nie wyszedł głodny. Za drobną opłatą można było dostać miskę pożywnego żurku czy zupy dyniowej, najeść się chleba ze smalcem, spróbować wędzonego boczku lub innych wystawianych produktów. Do picia była herbata z żeń-szenia, a na zmarzniętych czekały nalewki domowej roboty bądź piwo. W tym roku Kiermasz cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem, o czym niewątpliwie świadczyły tłumy zwiedzających.
Ideą imprezy, organizowanej już po raz trzeci przez Międzynarodowe Targi Łódzkie, jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur.
Udział w tegorocznych targach potwierdziło blisko 200 firm. Są wśród nich: producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, nisko przetworzonej, bezglutenowej i sojowej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, browary oferujące piwa niepasteryzowane, gospodarstwa ekologiczne, producenci marynat, świeżych ziół i przypraw. Tagom będą towarzyszyć liczne konkursy, w tym konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne.