IUNG
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, jednostka badawczo-rozwojowa podległa Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W dniach 10-11 grudnia b.r. (sobota-niedziela) w Galerii GALA przy ul. Fabrycznej 2 odbędą się: Wielki Kiermasz Świąteczny i Festiwal Produktów Regionalnych Lubelszczyzny. Tydzień później, czyli w dniach 17-18 grudnia b.r., w Galerii Olimp przy Al. Spółdzielczości Pracy 34 zorganizowany będzie Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych. Planujemy wzięcie udziału w obu imprezach. Członków "EkoLubelszczyzny", chętnych do zorganizowania swojego stoiska na kiermaszach lub do reprezentowania nas na stoisku organizacyjnym, prosimy o kontakt z Panią Teresą Borzęcką: tel. 81 53 84 668 lub e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zapraszamy!
1 października b.r. na Placu Zamkowym w Lublinie odbył się IV Eko-festyn z rolnictwem I przetwórstwem żywności ekologicznej. Impreza zgromadziła wielu producentów i przetwórców, a także mieszkańców Lublina, którzy poszukiwali ekologicznych warzyw i owoców. Stoiska odwiedziły również władze województwa, którym zaprezentowano wspaniałe produkty i potrawy ekologiczne pochodzące z Lubelszczyzny. Organizatorzy Eko-festynu przygotowali konkursy z nagrodami dla dzieci i młodzieży. Tematem tych konkursów była wiedza o ekologii. Zorganizowano także konkursy dla osób wystawiających swoje produkty. Był to konkurs na najładniej udekorowane stoisko oraz konkurs na najlepszy produkt ekologiczny. W konkursie na najładniejsze stoisko drugą nagrodę zdobył Pan Józef Przychodaj, członek Stowarzyszenia „EkoLubelszczyzna”, który w Eko-festynie brał udział po raz pierwszy. Dekoracje jego stoiska stanowiły dawne sprzęty i naczynia gospodarskie oraz przepiękne, ręcznie haftowane makatki. Pierwsze miejsce za najlepszy produkt w kategorii „Ciasta” zdobyła Pani Małgorzata Jonczak, przedstawicielka Stowarzyszenia Ekoland (należącego podobnie jak „EkoLubelszczyzna” do Doliny Ekologicznej Żywności), za babkę z dyni nadziewaną malinami. Drugą nagrodę w kategorii „Wędliny” zdobył Zakład Mięsny Wasąg za kiełbasę swojską pieczoną. Serdecznie GRATULUJEMY!
Wystawcy oraz Goście imprezy zgłaszali potrzeby częstszego organizowania takich festynów, gdyż są one doskonałym sposobem na promocję produktów ekologicznych, upowszechnianie wiedzy na temat zdrowego trybu życia i odżywiania się, a także propagowania rozwoju regionu w oparciu o produkcję ekologicznej żywności.
zdjęcia: Eko-Festyn
W dniach 17-23 września b.r. odbył się w Lublinie VIII Lubelski Festiwal Nauki. Koordynatorem międzyuczelnianym był w tym roku Uniwersytet Przyrodniczy. Od początku istnienia Festiwalu jego założeniem jest popularyzacja osiągnięć naukowych regionu Lubelszczyzny. Festiwal jest adresowany do szerokiego grona mieszkańców Lublina i regionu niezależnie od wykształcenia, poczynając od przedszkola. Tegoroczny Festiwal opatrzony był hasłem: „Nauka w służbie przyrody” i zwracał uwagę na ścisły związek człowieka ze środowiskiem i konieczność życia w poszanowaniu przyrody.
Festiwal był szczególną okazją do promocji żywności ekologicznej, którą z pomocą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszych dwóch dniach imprezy wykorzystało Stowarzyszenie „EkoLubelszczyzna”. W pierwszym dniu (w sobotę 17 września) najważniejszym wydarzeniem była inauguracja Festiwalu. Stowarzyszenie przygotowało w tym dniu poczęstunek z delikatesowych produktów ekologicznych z regionu lubelskiego w formie szwedzkiego stołu dla około 150 VIP-ów. Podaliśmy przystawki, dania gorące, sałatki, owoce, soki oraz ciasta.
W niedzielę 25 września b.r. członkowie naszego Stowarzyszenia uczestniczyli w zorganizowanym przez Muzeum Przyrodnicze w Kazimierzu Dolnym pięknym Święcie Jesieni. Była to plenerowa wystawa zatytułowana „Z lasów, pól i ogrodów”, w której uczestniczyli okoliczni rolnicy i przetwórcy. Nasi przedstawiciele stanowili część ekipy klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Poza nami w imprezie udział wzięli członkowie Ekolandu, którzy oferowali sery i chleb wyprodukowane z surowców z własnego gospodarstwa, a także przetwory owocowe i warzywne. Członkowie Ekolubelszczyzny prezentowali: wędliny z Zakładu Mięsnego Wasąg, sękacze podlaskie i ciasta z Cukierni Zaniewicz z Międzyrzeca Podlaskiego, a także wspaniałe miody z pasieki mistrza pszczelarskiego Pana Witolda Nydzy. Kupujących było bardzo wielu, a nasze wyroby cieszyły się ogromnym powodzeniem. Klienci zachwalali ich smak i wysoką jakość.
zdjęcia: Święto Jesieni w Kazimierzu Dolnym